Forandring fryder. Ukens åpningsartikkel er ingen gambit, men gir en innføringer i hele fire ulike varianter i Siciliansk som er minst like provokativ som en vaskeekte gambit!
Det seige alternativet
Haberditz-varianten i Siciliansk er svært uvanlig, men den har et logisk fundament som gjør den spillbar på de fleste nivåer. Svart drømmer om en fordelaktig versjon av Sveshnikov-varianten, som Magnus Carlsen og andre toppspillere har benyttet i årevis. I motsetning til det mer dynamiske spillet vi ofte finner i aggressive åpninger som Siciliansk, så har denne åpningen et roligere preg. Svart er villig til å gi bort løperparet tidlig, men får til gjengjeld enkel utvikling og en lettspilt stilling. Varianten er nok bedre for hvit, objektivt sett, men sjakk er et praktisk spill mellom mennesker - det er også god reklame for varianten at legenden som Ulf Andersson og Simen Agdestein har benyttet varianten med suksess!
Det er på tide med noen praktiske eksempler for å se hvordan man skal håndtere denne tilsynelatende rolige og seige varianten med de sorte brikkene. Vi lærer først av stormesteren Reindermann:
Før vi tar en titt på det vanligste innenfor denne varianten tar vi også med et eksempel på at også denne varianten kan spennende spill mot en uforsiktig motstander. Hvits spill i det neste partiet er logisk, men møter en typisk reaksjon fra svart i sentrum som gir et fryktinngytende initiativ. Se opp for varianter som dette:
Nå er det dags for å ta en titt på hovedvarianten, som også er varianten hvor hvit setter svart på de største prøvene. Sluttspillet som oppstår er ofte litt bedre for hvit på grunn av løperparet, men vi må opp på høyt nivå for at dette skal gjøre seg gjeldende - i et praktisk parti vil den som er best kjent med planer i og med den bondestrukturen som oppstår i sluttspillet ha de beste mulighetene. Her er det heller ikke mye teori, så det er best å gjøre seg kjent med hvor brikkene hører hjemme og hvordan de kan kombinere i denne stillingstypen istedenfor å pugge teoritrekk.
Hvis man ønsker å gjøre begge deler bringer vi denne analysen av et parti mellom de svenske stormestrene Berg og Andersson - sistnevnte er kjent som en posisjonsspiller av rang, noe vi får et eksempel på her:
Det dynamiske alternativet
Løwenthal-varianten i Siciliansk er nært beslektet med Kalashnikov- og Sveshnikov-variantene, men er langt mindre spilt. Varianten krever langt færre timer på biblioteket enn sine familiemedlemmer, men er ikke mindre giftig av den grunn. Svarts fokus er rask utvikling for å sette hvit under press så tidlig som mulig - uten å ofre en eneste brikke. Hvit har flere alternativer i møte med dette; bytte dronninger og forsøke seg i sluttspillet eller godta den dynamiske gjørmekampen svart byr opp til med sitt spilleopplegg.
Vi starter med en gjennomgang av de vanligste åpningstrekkene - legg merke til at denne åpningen kan gi rolige stillinger, men at vi hovedsakelig er ute etter så ubalanserte og kompliserte stillinger som overhodet mulig. Derfor passer denne åpningen perfekt til "fightere" på brettet. Hvis du ikke er redd for en skikkelig gjørmekamp, så er denne varianten midt i blinken for deg.
Vi avslutter med litt reklame av den største eksperten på denne åpningen, nemlig den spanske stormesteren Francisco Vallejo Pons, som også er tidenes beste spanske sjakkspiller. Her ser vi han feie brettet med tidligere verdensmester Vladimir Kramnik i blindsjakk.
Ikke verst å få til et parti som dette i blindsjakk, eller hva?
Gambiten!
Den måtte komme! Ingen åpningsartikkel fra Offerspill uten en skikkelig gambit. Ukens gambit er Wing Gambit for hvit mot Siciliansk. Dette er et konsept vi finner igjen i flere andre åpninger. Opplegget er logisk nok: hvit ønsker å bytte en bonde på fløyen mot en bonde nærmere sentrum for å øke egen sentrumskontroll. Rask utvikling kombinert med et mektig sentrum kan være plagsomt å møte for de fleste. Åpningen er spillbar opp til høyt nivå, og er såpass uvanlig at det også bringer et overraskelsesmoment - det skal man ikke undervurdere i et praktisk parti.
Den vedlagte analysen vil fungere som et fint referansepunkt dersom drister seg til å prøve denne gambiten. Her er det ikke så mye konkret teori - man vil lykkes bedre med gambiten dersom man forstår den underliggende logikken og de ulike temaene som kan dukke opp underveis. Den underliggende logikken er allerede nevnt, men hvits kompensasjon for bonden består hovedsakelig av et solid sentrum og rask utvikling. Kombinert med en åpen a-linje vil det dukke opp taktiske temaer som kan straffe svart på brutalt vis relativt tidlig. Det er imidlertid ikke alltid man lykkes i å ta rotta på motstanderen med én gang, som noen gambiter forsøker å gjøre. Denne varianten har imidlertid et sunt fundament siden den er bygget på logiske konsept som sentrumsspill og utvikling. Sjekk ut analysen og prøv deg på selv etterpå:
Ukens luring
Vi avslutter med en liten godbit, nemlig a3-varianten mot Siciliansk. Denne lurifaksen gikk som en farsott gjennom det norske klubbmiljøet da boken "Challenging the Sicilian with 2.a3!?" gikk i trykken i 2004. Forfatteren, Alexei Bezgodov, er en russisk stormester med rykte på seg for å være litt av en spiller - hvis du finner en litt uvanlig og tilsynelatende tvilsom variant, så har han fått den til å fungere for lengst. Varianten benytter samme logikk som Wing Gambit, men forbereder fremstøtet b2-b4 først med sitt tilsynelatende uskyldige bondetrekk. Forskjellen er at a3-feltet gjerne blir ledig hvis svart aksepterer gambiten, noe hvit kan benytte seg av. Hvis du er forvirret er det ingen grunn til å frykte; vi ser på varianten med lupe i våre analyser.
Lyst til å bli medlem i Offerspill?
Offerspill er en klubb for alle, det spiller ingen rolle om du er helt fersk eller en merittert spiller - vi har et tilbud som passer de aller fleste. Vi er aktive på Twitch hvor vi kommenterer partier og spiller turneringer, mens du kan holde deg oppdatert via sosiale medier som Facebook og Twitter.
Les mer om fordelene du kan nyte godt av som medlem her. Dersom du ønsker å melde deg inn er du hjertelig velkommen til å fylle ut skjemaet her.
NB! Husk at du må være medlem av klubben for å få spille Offerspill Chess League. Du melder deg først inn i klubben og sender deretter forespørsel om å bli med i vårt team på Lichess. Søk på Offerspill, så finner du oss kjapt.
Velkommen skal du være!