Pints, beans og liten fordel

Ønsker du å lære en ny åpning? Liker du å spille solid, men samtidig være fleksibel? Liker du fish n' chips? Da kan Engelsk åpning være noe for deg!

Hvis ikke dette billige salgstrikset overbeviste deg helt, så kan undertegnede forsikre om at åpningen er både sunn og enkel å lære, selv om den riktignok er vanskelig å mestre på samme måte som verdensmester Magnus Carlsen - det krever noe helt spesielt. Vi skal likevel basere oss på varianter som kjente spillere har praktisert når vi i denne artikkelen skal lære mer om åpningen som starter med 1.c4 - avslutningsvis skal vi se på noen mulige motsvar for svart, så her kommer det noe for enhver smak!

Som en del av Offerspills faglige tilbud holdt FM Lucas Ranaldi et glimrende foredrag i Apotekergata 10 tirsdag 10. mars. Denne innføringen inneholder dermed noe repetisjon fra foredraget, men vil også forsøke å supplere med andre varianter.

Hva er engelsk åpning?

Det kan være vrient å beskrive nøyaktig hva som er engelsk åpning og ikke. Starttrekket 1.c2-c4 fra hvit kan føre oss over i åpninger som starter med både 1.d4 og 1.e4, for ikke å nevne 1.Sf3. Dette indikerer at engelsk åpning er en veldig fleksibel åpning som kan bidra til økt sjakkforståelse, siden den kombinerer så mange ulike tema fra forskjellige åpninger. Selv om dette høres veldig lovende ut betyr det også at det krever litt innsats fra oss som spillere. Artikkelen er delt inn i ulike bondestrukturer og varianter som kan oppstå etter hvits 1.c4.

Det nytter ikke å breke om dragevarianter eller annet tull - her er det engelsk åpning som gjelder!



Engelsk mot slavisk.
Slavisk innebærer hakket skarpere spill enn hva dronninggambit gjerne innebærer, hovedsakelig fordi hvits bonde på c4 er i større fare. Svart har bedre muligheter for å beholde bonden, noe som også øker presset på hvit - se analysen under for tips og råd til hvordan man kan håndtere dette.


Engelsk mot dronninggambit

Variantene som oppstår når svart går for bondeformasjonen e6-d5 er ikke like skarpe, men desto seigere å bryte gjennom. Se våre forslag for hvit og svart under:

Engelsk er en spenstig åpning, ikke gråstein som dette bildet her. 

Svart leker hermeleken

Symmetrisk engelsk er særlig populært på klubbnivå, særlig siden man tidlig lærer seg at 1..e5 er et fint motsvar til 1.e4 som fersk spiller - all logikk tilsier at det skal være greit å spille symmetrisk her også. Det er det forsåvidt også, men hvit har noen lure varianter på lur - bare se her:

Indiske forsvar


"Omvendt siciliansk"

Svarts mest aggressive motsvar er også det vanligste for hvit å møte i engelsk åpning.
Ta gjerne en titt på analysene - her er det anbefalinger for både hvit og svart.

Magnus Carlsen er blant spillerne som har engelsk åpning på repertoaret. Her under Østlandsserien. Foto: Eirik T. Gullaksen


Engelsk åpning har vært et våpen for mange verdensmestere opp gjennom tidene. I tillegg til Magnus brukte også Mikhail Botvinnik åpningen med hell:


Førstkommende søndag 15. mars arrangerer vi stream med gjennomgang av engelsk åpning! Følg oss på Twitch og sitt klar til start kl. 18.30

Ved å følge Offerspill på sosiale medier som Facebook og Twitter kan du holde deg oppdatert på nyheter - vi publiserer stadig nytt innhold.

Som vanlig anbefaler vi også Bergensjakk som supplement til våre egne nettsider dersom du ønsker å holde deg oppdatert på sjakkrelaterte nyheter.